Keuzehulp stethoscoop

WELKE STETHOSCOOP IS GESCHIKT VOOR U?

De ontwikkeling van de allereerste stethoscopen dateert uit de 18e eeuw. Er zijn vele soorten stethoscopen te koop in diverse prijs- en kwaliteitsverhoudingen. Welke stethoscoop voor u het meest geschikt is, hangt met name af van de kenmerken van de stethoscoop en de door u gewenste toepassing.

Door middel van onderstaande informatie kunt u een keuze maken uit de verschillende stethoscopen bij NurseOClock BE en de voor u geschikte stethoscoop aanschaffen.

 

material stethoscope

1. MATERIAAL

Een borststuk van RVS-metaal is zeer nauwkeurig gefabriceerd, hierdoor sluit het membraan goed aan op het borststuk. Dit zorgt voor een gevoeligere geluidsoverdracht van de stethoscoop. RVS borststukken bieden de beste kwailiteit.

Een metalen borststuk is minder gevoelig dan een RVS borsstuk. De prijs is daarom ook vaak lager dan een RVS borststuk.

Een aluminium borststuk is lichter van gewicht maar ook het minst gevoelig.

 

tubes stethoscopes

2. ENKEL- OF DUBBELSLANGS

Een stethoscoop heeft een enkele of dubbele slang.
Bij een enkelslangs is één uiteinde van de slang verbonden met het borststuk, de slang splitst zich daarna in twee uiteindes bij de oorbeugel waarbij ieder uiteinde naar een oor gaat.

Dubbelslangs stethoscopen hebben twee slangen aan het borststuk waarbij iedere slang naar een oor gaat. Bij een Rappaport stethoscoop worden twee losse slangen gebruikt. De Littmann Cardiology III, Master Cardiology en Cardiology STC hebben dit systeem weggewerkt in één slang. Een dubbelslangs stethoscoop is gevoeliger dan een enkelslangs stethoscoop.

 

bell stethoscope

3. BORSTSTUK

Enkelzijdig borststuk heeft aan één zijde een membraan. Dit borststuk wordt vaak gebruikt door cardiologen voor het luisteren naar het hart. Een enkelzijdig borststuk heeft over het algemeen een breed frequentie bereik.

Tweezijdig (Dual Head) borststuk wordt het meest verkocht. Dit borststuk heeft één zijde met een membraan voor het luisteren naar hoog frequentie geluiden (hart), de andere zijde heeft een kelk voor het luisteren naar laag frequentie geluiden (long). Het borststuk kan gedraaid worden zodat één zijde per keer gebruikt kan worden en er geen bijgeluiden worden opgevangen.

 

membrane stethoscope

4. MEMBRAAN

Het membraan zorgt ervoor dat de geluidsgolven worden opgevangen en door de slang naar het luisterend oor worden getransporteerd. Een membraan moet een hoge flexibiliteit en betrouwbaarheid hebben en een minimale gevoeligheid voor vervorming.
Een afstembaar membraan zorgt ervoor dat er met de stethoscoop hoge en lage frequenties worden opgevangen. Met normale druk worden de lage frequenties opgevangen, als er wat meer druk wordt gegeven dan zijn de hoge frequenties te beluisteren.

 

acoustic electronic stethoscope

5. AKOESTISCH OF ELEKTRONISCH

Akoestische stethoscopen worden het meest verkocht. Dit zijn de traditionele stethoscopen die gebruik maken van lucht in de slang voor de overdracht van geluiden naar het luisterend oor.

Elektronische stethoscopen worden meer en meer populair. Bij deze stethoscopen wordt het signaal versterkt (tot 24x) en de omgevings- en wrijfgeluiden worden gereduceerd. Hierdoor is er nauwkeuriger te luisteren.
De Littmann 3200 is een electronische stethoscoop die verbinding kan maken met een computer via Bluetooth. Hierdoor is het eenvoudig om collega's mee te laten luisteren en geluidsfragmenten op te slaan voor later gebruik.

 
6. TOEPASSING / PROFESSIE

Student

Verpleegkundige

Medisch assistent

Huisarts

Cardioloog

Longarts

Kinderarts

Anesthesist

Spoedarts

Dierenarts

 

brands stethoscopes

7. MERK

Littmann is de nummer 1 ter wereld voor stethoscopen. De Littmann stethoscopen zijn van zeer hoge kwaliteit.

MedToolz stethoscopen hebben een goed prijs/kwaliteit verhouding.

Prestige Medical is een Amerikaans merk dat stethoscopen aanbiedt voor een gunstige prijs.

 
 
OVERZICHT
Hieronder vindt u een overzicht met de beoordeling van een aantal stethoscopen uit ons assortiment. Voor ons volledige assortiment klikt u hier.
 
PROFESSIE   TOEPASSING   DETAILS   CIJFER   KEUZE    
Startende student of promotioneel.   Bloeddrukmeting Beperkt lichamelijk onderzoek Auscultatie Promotioneel   Leuke stethoscoop voor een aantrekkelijke prijs. Uitermate geschikt voor de startende student of voor promotioneel materiaal / aankleding, etc.   6   MedToolz Basic    
                     
Verpleegkundigen Artsen in opleiding (vio)  

Auscultatie Diagnose

  Beter geluid vanwege de dubbele slang.    6+   Sprague Rappaport    
                     
Verpleegkundigen Verpleegkundigen in opleiding (vio) EHBO   Lichamelijk onderzoek Diagnoses   Standaard RVS stethoscoop voor een aantrekkelijke prijs.    7   MedToolz Dual Head    
                     
Verpleegkundigen Verpleegkundigen in opleiding   Auscultatie Bloeddrukmeting   Kwaliteits-stethoscoop voor verpleegkundigen    7   Littmann Select    
                     
Docent Verpleegkundigen in opleiding (vio) Artsen in opleiding (aio)    Auscultatie   Door de dubbele oorbeugel kan er door twee personen gelijktijdig geluisterd worden.    8   Prestige Medical Leraren Stethoscoop    
                     
Artsen               Artsen in opleiding (aio)   Auscultatie Diagnose   De populairste stethoscoop ter wereld.    8   Littmann Classic II SE    
                     
Kinderartsen   Auscultatie Diagnose   Stethoscopen speciaal voor de auscultatie van kinderen.    8   Littmann Pediatric Littmann Infant    
                     
Huisartsen Cardiologen Longartsen   Auscultatie Diagnose   Stethoscoop met uitstekende akoestiek voor zowel grote als kleine harten.    9   Littmann Cardiology III Dual Head    
                     
Cardiologen   Auscultatie Diagnose   Stethoscoop met superieure akoestische kwaliteiten met een uniek en gepatenteerd design borststuk.    9+   Littmann Cardiology S.T.C.    
                     
Cardioloog   Longarts  

Auscultatie Diagnose

  Elektronische stethoscoop met ANR, AFP en Bluetooth    10+   Littmann 3200