Was je handen!

Handhygiëne is van groot belang in de zorg. Elk jaar lopen in Nederland ongeveer 100.000 patiënten een ziekenhuisinfectie op waarvan er enkele duizenden overlijden. De meeste besmettingen vinden via de handen plaats.

Het is daarom van belang dat als je werkzaam bent in de zorg je handen hygiënisch schoon zijn. Hierdoor vermijd je dat er bacteriën en micro-organismen worden overgedragen op patiënten.
Handsieraden zoals ringen, armbanden en polshorloges zijn grote bronnen van micro-organismen. Draag deze dus niet op het werk.

Onze verpleegstershorloges zijn uitstekend geschikt voor de zorgsector omdat zij aan de kleding bevestigd kunnen worden.
Een verpleegstershorloge heeft een omgekeerde wijzerplaat. Het horloge is daardoor makkelijk afleesbaar als het gedragen wordt op het uniform.
De trendy designs van onze verpleegstershorloges zorgen er voor dat iedereen die in de zorg werkt goed voor de dag komt.


Door op de volgende 5 momenten de handen te reinigen en desinfecteren help je mee aan de gezondheid van je patiënt

1. Voor patiëntencontact
Reinig de handen voordat je contact maakt met de patiënt om kruisbesmetting te voorkomen.

2. Voor een aseptische behandeling
Reinig de handen voor een aseptische behandeling om te voorkomen dat schadelijk bacteriën het lichaam van de patiënt binnendringen.

3. Na blootstelling aan lichaamsvloeistof
Reinig de handen meteen na mogelijke blootstelling aan lichaamsvloeistof om jezelf en omgeving te beschermen tegen schadelijke bacteriën van de patiënt.

4. Na patiëntencontact
Reinig de handen na patiëntencontact om jezelf en omgeving te beschermen tegen schadelijke bacteriën van de patiënt.

5. Na contact met patiëntenomgeving
Reinig de handen na contact met objecten en spullen uit de patiëntenomgeving, zelfs als de patiënt ze niet heeft aangeraakt, om jezelf en omgeving te beschermen tegen schadelijke bacteriën van de patiënt.

 

Bovenstaande 5 momenten zijn opgesteld door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO)

Wassen met water en zeep desinfecteert niet voldoende. Gebruik daarom altijd handalcohol om je handen te reinigen. De handen op de juiste wijze desinfecteren doe je met het 6 stappen plan.

6 stappen handhygiene

Klik voor een printbare versie (PDF)